loading1
loading2
Loading Events

« All Events

NICAS Match Day 2023

20 November @ 11:00 am - 6:00 pm CET

Op 20 november 2023 organiseert het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) de jaarlijkse Match Day. Op deze dag kunnen onderzoekers en fondsen elkaar ontmoeten rondom erfgoedonderzoek en mogelijke samenwerkingsprojecten.

Deze editie heeft als thema Museaal onderzoek naar roerend erfgoed – de dynamiek van objecten. Daarmee richt het zich op de veranderingen die objecten tijdens hun bestaan ondergaan. Hoe verschillen zij vandaag de dag van het moment dat ze gemaakt werden? Welke invloed hebben die veranderingen op de manier waarop we deze objecten waarnemen, ervaren en waarderen? En hoe kunnen we omgaan met deze veranderingen?  

Het NICAS organiseert de dag met verschillende partners om te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor objectgericht onderzoek en de financiering daarvan. De Match Day biedt volop gelegenheid voor onderzoekers van verschillende disciplines en instellingen om ideeën uit te wisselen, samenwerkingspartners te vinden en contact te leggen met fondsen die projecten ondersteunen.  


Voorlopige programma

10.30    Inloop 

11.00    Welkom
Door Susan Lammers (RCE) en Robert van Langh (NICAS) 

11.15    Panelgesprek: Hoe organiseer je onderzoek in, voor en met musea?

Panelleden: Marlies Stoter (Fries Museum), Vivian van Saaze (Maastricht University/RCE) en Edwin Buijsen (RCE)
Moderator: Robert van Langh

11.45     Wie maakt onderzoek mogelijk?
In Nederland zijn er verschillende fondsen en instellingen die onderzoek in erfgoedinstellingen mogelijk maken. Dat doen zij door projecten te financieren, of door technische analyses te verrichten. In pitches van 5 minuten presenteren zij op welke manier en welk type onderzoek zij mogelijk maken, wie een aanvraag kan indienen en hoe je een aanvraag kunt doen.

Met onder andere:
RCE (Onderzoek op aanvraag / Lab op pad); NICAS (On Demand en Small Project Grants); E-RIHS (Call Roerend Erfgoed); NWO; Vereniging Rembrandt; Mondriaan Fonds.

12.45    Lunch

13.30    Inhoudelijke sessies
In een aantal verdiepende sessies en workshops, waaruit deelnemers een keuze kunnen maken, gaan we in op de kansen en uitdagingen van onderzoek. Thema’s die aanbbod komen zijn o.a.:

  • Welke vaardigheden heb je nodig voor onderzoek en hoe kun je die ontwikkelen?
  • Hoe kun je onderzoek met partners van verschillende achtergronden goed vormgeven?
  • Hoe betrek je het publiek in wetenschappelijk onderzoek?
  • Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar maakt welke impact je onderzoek heeft?
  • Wat voor onderzoek kun je doen naar de materialen van erfgoedobjecten?

14.15     Interactieve sessies
Kennismarkt met verschillende fondsen, ervaringen van universitaire en museale onderzoekers, helpdesk voor onderzoek, en demonstraties van het Lab op pad.

15.45    Inhoudelijke sessies
Tijdens de tweede ronde van de inhoudelijke sessies kunnen deelnemers opnieuw een keuze maken uit het aanbod.

16.30     Borrel

17.30    Eind


Registratie:

 

Details

Date:
20 November
Time:
11:00 am - 6:00 pm CET
Event Category:

Organizer

NICAS